Granit jest jednym z najlepszych materiałów wykorzystywanych na blaty kuchenne. Jego właściwości fantastycznie sprawdzają się w kuchni.

Chociażby wytrzymałość – granit powstawał tysiące lat temu w wyniku krystalizacji minerałów przy działaniu wysokiego ciśnienia oraz wysokich temperatur, dzięki czemu możemy np. odstawić gorący garnek bezpośrednio na blat – to moja ulubiona cecha granitu!  Należy jednak pamiętać, że jest to materiał naturalny i warto go odpowiednio chronić, o czym zapominamy… lub nie zostaliśmy poinformowani. Jak zatem chronić nasz blat? IMPREGANCJA!!!

Kamień naturalny ma strukturę porowatą, a zatem granit będzie chłonny. Niestety, nie da się uniknąć w kuchni stosowania tłuszczy czy soków z owoców. Nawet woda, zawierająca osady wapienne czy chlor, niekorzystnie wpływa na jakość powierzchni granitowych. Zaimpregnowanie kamienia sprawia, że jest on mniej nasiąkliwy. Na blacie tworzy się powłoka, dzięki której kamień nie jest tak bardzo chłonny, a jednocześnie łatwiej nam go wyczyścić. Ważne, aby kamień, który chcemy zabezpieczyć, łatwo wchłaniał impregnat, a jego nasiąkanie było dogłębne. W zależności od rodzaju kamienia (granit, marmur, piakowiec) stosuje się różne impregnaty, z różną częstotliwością. My impregnujemy granit dwukrotnie przed oddaniem go do użytkowania, przy czym ważne jest aby pierwsza warstwa porządnie wyschła, zanim położymy następną.

Impregnaty nie tylko chronią nasz kamień, ale też mają inne zastosowania. Mogą np. rozświetlić oraz wzmocnić kolor, tworząc efekt „mokrego kamienia”, chronić połysk lub eliminować drobne mikropęknięcia.

Aby bliżej uświadomić Wam konieczność zastosowania impregnatu, przedstawiam poniżej zdjęcia blatu granitowego, który trafił do mnie w celu „regeneracji”.

Aż trudno uwierzyć, że to ten sam kamień. Granit po prawej był użytkowany w kuchni przez ok. 7 lat bez zaipregnowania. Kamień po lewej już po „regeneracji” i impregnacji. Niestety, nawet po bardzo dokładnym sczyszczeniu nie odzyskamy pierwotnej barwy kamienia.

Zdjęci poniżej przedstawiaja, jak głęboko wniknął brud w blat granitowy. Ten element jest już po impregnacji, ale głębokość wniknięcia tłuszczy jest zauważalna – to nie głębokość wniknięcia impregnatu 🙂

Informacje dotyczące zbierania danych osobowych i plikach cookies

Pliki cookies

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies.


1. Serwis zbiera w sposób automatyczny tylko informacje zawarte w plikach cookies.

2. Pliki (cookies) są plikami tekstowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika serwisu. Przeznaczone są do korzystania ze stron serwisu. Przede wszystkim zawierają nazwę strony internetowej swojego pochodzenia, swój unikalny numer, czas przechowywania na urządzeniu końcowym.

3. Operator serwisu (tu nazwa i ewentualnie adres) jest podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym swojego użytkownika pliki cookies oraz mającym do nich dostęp.

4. Operator serwisu wykorzystuje pliki (cookies) w celu:

dopasowania zawartości strony internetowej do indywidualnych preferencji użytkownika, przede wszystkim pliki te rozpoznają jego urządzenie, aby zgodnie z jego preferencjami wyświetlić stronę;
przygotowywania statystyk pomagających poznaniu preferencji i zachowań użytkowników, analiza tych statystyk jest anonimowa i umożliwia dostosowanie zawartości i wyglądu serwisu do panujących trendów, statystyki stosuje się też do oceny popularności strony;
możliwości logowania do serwisu;
utrzymania logowania użytkownika na każdej kolejnej stronie serwisu.
5. Serwis stosuje dwa zasadnicze rodzaje plików (cookies) - sesyjne i stałe. Pliki sesyjne są tymczasowe, przechowuje się je do momentu opuszczenia strony serwisu (poprzez wejście na inną stronę, wylogowanie lub wyłączenie przeglądarki). Pliki stałe przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika do czasu ich usunięcia przez użytkownika lub przez czas wynikający z ich ustawień.
6. Użytkownik może w każdej chwili dokonać zmiany ustawień swojej przeglądarki, aby zablokować obsługę plików (cookies) lub każdorazowo uzyskiwać informacje o ich umieszczeniu w swoim urządzeniu. Inne dostępne opcje można sprawdzić w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Należy pamiętać, że większość przeglądarek domyślnie jest ustawione na akceptację zapisu plików (cookies)w urządzeniu końcowym.
7. Operator Serwisu informuje, że zmiany ustawień w przeglądarce internetowej użytkownika mogą ograniczyć dostęp do niektórych funkcji strony internetowej serwisu.
8. Pliki (cookies) z których korzysta serwis (zamieszczane w urządzeniu końcowym użytkownika) mogą być udostępnione jego partnerom oraz współpracującym z nim reklamodawcą.
9. Informacje dotyczące ustawień przeglądarek internetowych dostępne są w jej menu (pomoc) lub na stronie jej producenta.

Advertising

Analytics

Other