Właściwości blatu granitowego to temat, który coraz częściej pojawia się w artykułach magazynów „wnętrzarskich” oraz na forach internetowych.

Wynika to co najmniej z dwóch powodów.

Po pierwsze blaty granitowe mają niewątpliwie więcej zalet w porównaniu z innymi blatami dostępnymi na rynku. Po drugie dostępność blatów granitowych znacznie się zwiększyła w ostatnim czasie. Blat kamienny możemy zamówić już nie tylko w zakładzie kamieniarskim, ale też w studiu kuchennym, które chętnie posłuży radą  np. w doborze kolorystyki oraz podpowiedzią w zakresie pielęgnacji. Ale przejdźmy do konkretów!

Właściwości blatu granitowego:

  • Odporny na zarysowania. Granit jest na tyle twardym materiałem, że przy zwykłym, codziennym użytkowaniu prawie nie sposób go zniszczyć czy zarysować.
  • Materiał bardzo twardy i trwały. Posłuży nam na lata.
  • Odporny na wilgoć. 
  • Niepalny i długo się nagrzewa. Można bezpośrednio na taki blat odstawić gorący garnek lub patelnię bez obaw, że go zniszczymy. 
  • Odporny na działanie środków chemicznych, których używamy do czyszczenia. Co prawda blat granitowy wystarczy przetrzeć wilgotną ściereczką by był czysty, ale nawet jeżeli czyszcząc kuchenkę czy zlew rozleje się nam jakiś środek – bez obaw! Nic się nie stanie.
  • Łatwy w utrzymaniu czystości. Jak pisałam, wystarczy wilgotna ściereczka.
  • Minimalna pielęgnacja. Należy pamiętać o impregnacji, ale jest to na tyle proste działanie, że wykonamy ją sami.
  • Granit jest materiałem naturalnym, a co za tym idzie – niepowtarzalnym. Każdy jest jedyny w swoim rodzaju i ma indywidualny charakter.
  • Jest ekologiczny – nie wytwarzamy go w fabrykach i łatwo go zutylizować 🙂
  • Niewątpliwie, każdy blat kamienny nada ekskluzywnego charakteru Twojej kuchni.

Trzeba dodać, że nie wszystkie cechy blatu granitowego można uznać za zalety (tak jak w/w), bo niewątpliwie kamień jest chłodny w dotyku. Co prawda nabiera temperatury otoczenia, ale oczywiście będzie zimny w porównaniu do blatów wykonanych z laminatu czy kompozytu tzw. Solid Surface.

W swojej pracy spotykam się także z opiniami mającymi niewiele wspólnego z prawdą, a szeroko przedstawianymi jako „wady” granitu. Pozwoliłam sobie na ich interpretację.

  • Wysoka cena – Nie są to najdroższe blaty z dostępnych na rynku, a patrząc na listę zalet… musicie sami zdecydować.
  • Ciężki. Blat kamienny wymaga specjalnie skonstruowanych mebli– z doświadczenia powiem, że większość mebli zamawianych w salonach kuchennych nie wymaga żadnych dodatkowych wzmocnień. Meble muszą mieć solidną konstrukcję, ale na to powinniśmy zwracać uwagę nawet gdy nie decydujemy się na blat kamienny.
  • Montaż zabiera sporo czasu. Montaż zależy od stopnia skomplikowania blatu, np. czy to będzie sam blat, czy również okładziny ścienne, wyspa i nogi blatu. 
  • Przycinanie i montaż są możliwe tylko z użyciem specjalistycznych narzędzi. Owszem, ale czy to jest wada? 
  • Blat kamienny nie posiada atestu PZH – atest PZH ma na celu sprawdzenie produktu pod względem składu chemicznego, czy nie jest on szkodliwy dla zdrowia konsumenta. Granit jest produktem naturalnym, zatem nie podlega takiej procedurze, ale np. impregnaty do kamienia powinny posiadać wszelkie atesty.
  • Nie można kroić na blacie nożem…no chyba, że nie zależy nam na nożu 🙂 Ostrze noża po prostu się tępi, dlatego używamy deski. Poza tym na żadnym blacie nie powinniśmy kroić nożem 🙂

źródło: pinterest.com