W dzisiejszym poście przybliżę Wam materiał Terazzo jako dobry wybór na blat kuchenny. Terazzo, czyli nasz lastryko jest bardzo popularne w ostatnim czasie, a projektanci coraz chętniej sięgają po ten materiał. Czym więc jest terazzo? Jest to najprościej mówiąc połączenie kawałków marmuru i granitu z masą cementową oraz barwinkami. Materiał występuje w gr. 20 mm, 30 mm i 40 mm, a jego powierzchnia jest wykończona w pół-polerze. 

 

                                                                                                                                                                                                     pinterest.com

Moim zdaniem materiał ten świetnie nadaje się na blaty kuchenne. Oczywiście nie jest tak super trwały jak spieki kwarcowe, dekton, czy granit, ale przy umiejętnym użytkowaniu posłuży nam na lata. Pamiętajmy, że jest też kilka razy tańszy niż te super trwałe spieki i dektony 🙂

Przede wszystkim wybierając materiał na blaty kuchenne należy zdecydować na czym najbardziej nam zależy. Każdy użytkownik ma swoje własne kryteria wyboru. Dla mnie będzie to przede wszystkim kolor, który pasuje do całej koncepcji kuchni (kolory lastryko dostępne w poprzednim poście lub na www.rosita.pl).  Na drugim miejscu wybiorę niską absorbcję płynów (nie lubię jak blaty z płyty wiórowej puchną na łączeniach, dlatego zdecyduję się na kamienie). Twardość jest dla mnie drugorzędną zaletą, ponieważ i tak stosuję deski do krojenia. Lubię jak moje noże kuchenne pozostają ostre, a krojąc po kamieniu szybko je stępimy! Decydując się jednak na terazzo, musimy brać pod uwagę, że mogą powstać na nim rysy, jeżeli nie będziemy używać deski do krojenia. Co do plam powstających na terazzo – testowałam ten materiał przez około dwa miesiące w swojej kuchni. Położyłam duży kawałek o wymiarach 70 cm x 45 cm, uprzednio zaimpregnowany, na obecnym blacie i codziennie go użytkowałam. Przyrządzałam na próbce posiłki, odstawiałam naczynia żaroodporne z piekarnika, odkładałam warzywa i owoce – takie normalne, codzienne użytkowanie. Blat wygląda jak nowy poza dwoma wyjątkami!  Moje doświadczenie to: nie powinniśmy kroić na lastryko oraz nie uważamy z plamami z czerwonego wina – plamę należy natychmiast wytrzeć. Ja celowo zostawiłam rozlane wino na kilka godzin i została plama w postaci lekkiego zmatowienia widocznego pod słońce. Jak nie pokażę jej palcem komuś, to nikt jej nie widzi 🙂

Podsumowując wybór terazzo na blaty kuchenne: lastryko, czyli terazzo śmiało można używać na blaty kuchenne! należy przestrzegać kilku wskazówek, by blat wyglądał pięknie przez wiele lat. W razie wątpliwości wszystkim polecam test jaki sama wykonałam! Warto udać się do zakładu kamieniarskiego i poprosić o próbkę materiału jaki chcemy użyć w swojej kuchni, a następnie ją przetestować pod własnym kątem 🙂

A to blaty tuż przed montażem 🙂

%d bloggers like this: