Marmur w kuchni – dlaczego unikamy marmuru w kuchni? Projektanci nam go nie proponują, zakłady kamieniarskie nie chcą wykonywać, kolega coś złego słyszał … ogólnie prawie każdy jest na nie! Wynika to prawdopodobnie z troski o Twoją wygodę oraz z obawy, że taki blat po czasie będziesz reklamować z powodu zniszczonego poleru bądź brzydkich odbarwień. A nikt nie lubi reklamacji 🙂 Wyjaśnić należy jedno – marmur to nie jest to samo co granit! Nie możemy zatem oczekiwać, że będzie miał właściwości granitu (odporny na ścieranie, zarysowania, odbarwienia czy działanie środków chemicznych stosowanych w kuchni i łazience).
Oczywiście, zgadzam się z teorią, że marmur jest bardzo chłonny. Nawet zaimpregnowany, poddaje się działaniu kwasów zawartych w jedzeniu. Cytryna, musztarda, czerwone wino, cola, czy nawet woda mineralna pozostawione na blacie marmurowym już po kilku godzinach mogą spowodować  przebarwienia oraz zniszczony poler. Dlatego marmur wymaga szczególnej pielęgnacji i dbałości. To tak jak z blatem drewnianym – przecież też używamy deski do krojenia, by go nie zarysować – a więc podobnie należy postępować w przypadku blatu marmurowego.
Nadmienię, że na całym świecie marmur z powodzeniem stosuje się w kuchni. Jego piękne jasne odcienie fantastycznie komponują się zarówno z nowoczesnymi trendami jak i stylowymi pomieszczeniami. Nie bójmy się używać marmuru! Poznajmy ten niepowtarzalny kamień i cieszmy się jego pięknem w naszych domach pamiętając o specyfice marmuru i pielęgnacji.

źródło: pinterest.com www.houzz.com