Po  krótkiej przerwie w pisaniu powracam do tematu hiszpańskiego materiału DEKTON. Coraz bardziej jestem przekonana, że jest wart swojej uwagi. Dlaczego? Powierzchnia i struktura jest ” miękka” i ciepła w dotyku. Zwracam na to uwagę, gdyż niekiedy klienci zainteresowani blatem kuchennym rezygnują z granitu tylko dlatego, że jest „zimny” w dotyku. Poleciłabym im zatem ceramikę. Odporność na zarysowania, zadrapania oraz zaplamienia: zdana w 100%. Kolorystyka? może i jest mało kolorów (zaledwie 10), jednak pamiętajmy, że jest to nowy produkt, a prace nad nim ciągle trwają. Kolory, które są dzisiaj dostępne w pełni odpowiadają zapotrzebowaniu rynku: biel, czerń i szarości nadal są na topie 🙂 Dostępne grubości: 12 mm, 20 mm, 30 mm. Trudno porównywać ten materiał z naturalnym kamieniem, jednak gdy chcemy czystą biel, bądź imitację betonu ( bo prawdziwy trzeba porządnie zaimpregnować by nadawał się na blat) Dekton jest bezkonkurencyjny 🙂

Dla zainteresowanych:

Dzisiaj zarejestrowano wywiad z Pilar Martinez z Cosentino Group dla Made in Spania (Radio Exterior), mowa między innymi o  tworzeniu ceramiki DEKTON.

http://www.rtve.es/alacarta/audios/made-in-spain/made-in-spain-cosentino-ceramica-almeria-80-paises-10-07-14/2652717/

A co u Nas? Pierwszy montaż  z DEKTON Zenith za nami, a kolejny przed nami 🙂

Poniżej: DEKTON ZENITH gr. 20 mm, cokoliki/opaski gr. 6 mm