W maju miałam okazję zwiedzać miasto i kamieniołomy w Carrarze, mieście położonym w Toskanii, we Włoszech, w prowincji Massa-Carrara. Kamieniołomy są po prostu zachwycające!!! Już sama ich lokalizacja wzbudza podziw, ze względu na otaczające lasy oraz nadmorskie położenie. Natomiast widoki roztaczające się z górnych kopalni są fantastyczne. To stamtąd wydobywa się najpopularniejsze na świecie marmury – marmury karraryjskie, czyli Carrarę, Statuario, Gioa, Calacatta itd.

Marmuru Carrara, mam nadzieję, nie trzeba nikomu przedstawiać. Chyba jest najbardziej rozpoznawalnym kamieniem na świecie. Dodatkowo jego popularność wzrosła po 2014 roku, kiedy to świat mody „odkrył” na nowo jego potencjał. Oczywiście pojęcie marmur Carrara jest tak szerokie, jak pojęcie drewno dębowe 🙂 Dlaczego? Ponieważ, w zależności od tego czy będzie to Carrara C, CD, czy Statuario lub Gioa, mogą one różnić się ziarnistością (ma to wpływ m.in., gdy ważna jest kwestia nasiąkliwości), barwą, użyleniem, twardością.

Często w mojej pracy pada pytanie, czy z marmuru można wykonać blat kuchenny? Hmmm … dlaczego nie? To Ty Użytkowniku musisz wiedzieć, czy będzie Tobie to odpowiadało, że marmur się szybciej „zestarzeje” niż granit. Zapoznaj się najpierw ze specyfiką marmuru, a potem podejmij decyzję 🙂 Więcej o tym pisałam tutaj.
A oto moja fotorelacja  z wyprawy do Carrary:






 











Zdjęcia autora.
 

%d bloggers like this: