Blat kuchenny możemy zamówić bezpośrednio w studiu kuchennym lub w zakładzie kamieniarskim – wybór należy do Ciebie. I jedna i druga opcja jest dobra. Ale na co zwracać uwagę przy zakupie blatu kuchennego? Czym się kierować, oprócz koloru i materiału? O co pytać? To pytanie powinien zadać sobie każdy, kto decyduje się na wybór marmuru lub granitu do kuchni. Oto kilka podpowiedzi:

Po pierwsze:  Kalibracja

Płyta  np. granitowa ma średnio 3 metry długości. Potocznie mówi się, że płyta ma grubość 30 mm, jednak w rzeczywistości na całej długości mogą wystąpić różnice w grubości, np. na początku ma 29 mm, w środku 31 mm, a na końcu 28 mm. Wierzcie, że odchył 3 mm na grubości jest zauważalny! Dlatego płyty  przed wykonaniem blatu kalibrujemy do jednej grubości. Jeżeli tego nie zrobimy, to w przypadku gdy nasz blat będzie składał się z kilku połączonych elementów np. blat w kształcie litery L lub U, zauważymy różnicę w grubości materiału na łączeniu.

Po drugie: Poler od spodu

Niby nie jest to tak istotne, ale gdy blat wystaje nam 2-3 cm od krawędzi szafek, to przy ścieraniu kurzy nie zostawiamy „puszków” lub nitek pod blatem, bo nie drze się nam ściereczka. 🙂

Po trzecie: Impregnacja

Nie zaimpregnowany kamień jest bardzo chłonny. Impregnacja polega na zatkaniu jego porów i wyrównaniu powierzchni tak, by rozlane na blacie płyny nie zostawiły plam. Bardzo często widzę ciemniejsze ślady pozostawione np. od tłuszczu na około kuchenki –jest to efekt braku (należytej) impregnacji !!!  

Każdy, nawet ten najładniej wypolerowany blat, musi być zaimpregnowany przeznaczonymi do tego celu środkami. Ja polecam impregnację blatu kamiennego co 2 lata.

Po czwarte: Łączenie blatu

Blat łączymy bez fazek na brzegach – wygląda to mało estetycznie. Dużo ładniej wygląda blat połączony „na zero”. Musimy jednak pamiętać, że łączenie zawsze będzie zauważalne. Od nas tylko zależy czy będzie ona bardziej czy mniej widoczne. Wskazówka: najmniej widoczne łączenie jest na wzorzystych materiałach, najbardziej widoczne na białych.

źródło: www.houzz.com